Upplev Lettlands huvudstad Riga

Mina äldsta döttrar älskar båtar. Barnen har kryssat mycket både med färjor på Östersjön och med stora kryssningsfartyg i bland annat Medelhavet, till Afrika och Kanarieöarna då jag tidigare jobbade med kryssningsfartyg.

På höstlovet tog jag med mina tre döttrar till havs igen, men denna gång blev det en kryss med en så kallad ”finlandsfärja” till Lettlands huvudstad Riga. Min trio döttrar är 9 år, snart 8 år och 1 år – det blev en liten semestertripp med familjens tjejer.

Till Riga med Båt

Riga ligger vid floden Daugava, nära dess utlopp vid Rigabukten i Östersjön. Detta gör det lätt och smidigt att kasta loss från Stockholm och ta sig dit sjövägen, om man inte vill ta flyget.

Vi kryssade med Tallinks båt M/S Isabelle från Värtahamnen och lämnade ett grått, ruggigt och regnigt höstväder i Stockholm bakom oss.

För smidighetens skull så bokade jag en paketresa med två kvällar ombord och en heldag i land för att utforska Riga. Jag och min äldsta dotter har varit i Riga när hon var liten, så jag hade en ungefärlig bild av vad vi skulle hinna med under en dag.

Väl framme i Riga tog vi en promenad från hamnen in till Gamla stan, det tar inte mer än 10 min att ta sig in till fots. För den som inte vill eller kan promenera in går även utmärkt att ta en taxi eller en av de många spårvagnar som finns utanför färjeterminalen.

Höst i Riga

Lugnt, tyst och nästintill folktomt på gatorna i Gamla stan. Vädret visade sig inte riktigt från sin bästa sida – mulet väder med grå himmel och grått dis. Så denna dag i Riga var det inget foto-vänligt väder direkt. Fukt i luften, några regnskurar men hela 11 grader varmt.

Den bästa årstiden att besöka Riga om man vill se huvudstaden från sin vackraste sida är vår, sommar och tidig höst, men då är det också desto mer turister och trängsel på gatorna.

VecrĪga – Rigas gamla stad

Vecrīga betyder gamla Riga och är Rigas gamla stadskärna – något som du inte får missa när du besöker Riga. Som en liten sagostad i storstan med sina vackra byggnader, kullerstensklädda gator, små torg och pampiga kyrkor. Gamla stan finns med på UNESCOs världsarvslista tillsammans med Rigas centralmaknad.

Här finns allt från moderna shoppinggallerior som Galerija Centers till små souvernibutiker med lokalt hantverk.

Den trevliga gamla stadskärnan bjuder på många mysiga matställen och caféer.

Rigas Centralmarknad

En annan spännande sevärdhet du inte får missa i Riga är den stora marknaden.

Det är första söndagen i november när vi är där och kommersen är i full gång på Rigas Centrāltirgus – Rigas centralmarknad. Från utsidan tornar den upp sig – stor, grå och mäktig.

Belägen i fem enorma saluhallar ett stenkast från den gamla stadskärnan, vägg i vägg med varuhuset Stockmanns och nära Riga centralstation. Inrymd i gamla zeppelinhangarer och liksom Gamla stan finns den med på UNESCOs världsarvslista.

Här finns allt från stickade raggsockor, babusjka-dockor, kryddor, frukt och grönt till vackra bakverk och matställen med street food.

Centrala Riga

Vi hann inte riktigt utforska hela Riga på en dag. Riga har många sidor, en gammal historia och ett rikt kulturarv. Utanför den färgglada stadskärnan är det lite gråare. Det går lätt att ta sig runt till fots eller med spårvagn. Taxi är som sagt också billigt.

Vi tittade på det vackra Frihetsmonumentet.

Och tog en sväng i det kända varuhuset Stockmanns precis utanför Gamla stan. Ett tips! Stockmann har en trevlig och modern restaurang högst upp.

Riga med Barn

Jag och mina äldsta döttrar bestämde innan vad de ville se, de gillar att vara delaktiga och planera. Vi promenerade runt hela dagen och tillbaka till båten, det blev nästan en mil. Vi hann med en rundtur i Gamla stan, ett besök på centralmarknaden, en sväng i varuhuset Stockmanns, lunch på stan och besök i en galleria i Gamla stan.

När det gäller att ta sig runt med barnvagn i Riga så är det är inte riktigt barnvagns-vänligt med avsaknad av hissar, höga och gropiga trottoarer så fort man sätter foten utanför den gamla stadskärnan. Mina döttrar tyckte också att de var lite för få övergångställen på många hårt trafikerade vägar.

Vi hade kort och gott en jättemysig resa, tjejerna var jättenöjda. Till Riga kommer vi gärna tillbaka igen.

Här kan du läsa mer om våra upplevelser ombord på båten M/S Isabelle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s