Vi tog båten till Riga

Nyligen hemkommen från en mysig resa med familjens tjejer. Jag tog med mina tre döttrar på 9 år, snart 8 år och 1 år och drog iväg på en kryssning till Riga på höstlovet.

Vi kastade loss med Tallinks båt M/S Isabelle från Värtahamnen och lämnade ett kallt, grått och regnigt höstväder i Stockholm bakom oss.

Ta flyget eller båten till Riga?

Lettlands huvudstad Riga ligger vid floden Daugava, nära dess utlopp i Rigabukten, Östersjön. Stadens läge gör det både enkelt och smidigt att ta sig dit sjövägen från Stockholm, om man inte vill ta flyget.

Vi hade en fin kryssning med två kvällar ombord och en heldag i land för att utforska Riga. Dessvärre hade vi inte riktigt vädret med oss under resan, men vi hade en väldigt bra resa ändå.

Här kan du läsa mer om våra upplevelser i Riga.

Båten M/S Isabelle

Båten M/S Isabelle är en äldre båt, hon är byggd 1989 men i fint skick. Jag kunde se att hon tidigare haft namnet Isabella med hemmahamn Åland innan hon blev Isabelle med hemmahamn Riga. På skrovet syntes konturerna av den gamla övermålade texten tydligt.

Båten kryssar 40-timmarskryssningar mellan Stockholm och Riga varannan dag. Den tar hela 2480 passagerare, och delar av fartyget har nyligen renoverats. Båten känns fräsch trots att den har hela 30 år på nacken.

Väldigt överraskande slog M/S Isabelle vår förväntan och har nu hamnat högt upp på listan över mina barns favoritbåtar bland ”finlandsfärjorna”.

Restauranger ombord

Båten bjuder på flera a la carte restauranger ombord. Restaurangerna är nyrenoverade och känns väldigt snygga och moderna.

Ombord finns förutom den stora bufférestaurangen och a la carte restauranger även pub, café, stora showlokalen och en restaurang som serverade tapas och vin. Det finns även en trevlig skybar med vacker utsikt högst upp.

Gott kaffe från Starbucks gick att beställa ombord på ett av matställena. Missa inte deras goda Pumpkin Latte.

Jag brukar äta på a la carte restaurang minst en av kvällarna (helst båda kvällarna) under en kryssning. Men med en 1-åring som vill äta själv så passade buffémiddag båda kvällarna oss allra bäst, och alla tre ungarna var nöjda. Gott, fräscht och vällagat!

Ett plus för barnens egen buffé i lagom höjd där barnen kan ta mat själv.

För barn ombord

Under skolloven finns det alltid extra aktiviteter ombord. Det är shower, pyssel, tävlingar, ansiktsmålningar, disco och mycket mer.

Även om de flesta i personalen ombord bara pratar engelska så funkade det jättebra ändå tyckte barnen.

Båten M/S Isabelle har nog den bästa barnavdelningen jag sett ombord på ”finlandsfärjorna”. De har en hästsko-formad lokal där mitten består av ett café/restaurang bredvid en scen.

Längs lokalens ena sidan finns olika rum för barnen. Ett litet rum med klättervägg och klätternät, samt ett litet rum med bollhav.

I nästa rum finns en massa kul prylar för lek och pyssel.

Och i efterföljande två rum finns olika spelmaskiner/spelbord

Det finns även en hörna för den som vill spela TV-spel, brädspel med mera.

Caféet är perfekt placerat utanför de små rummen där vi föräldrar kan ta en kaffe och samtidigt ha full uppsikt över barnen.

Shopping ombord

Ombord finns en butik. Butiken är stor och välsorterad med godis, leksaker, souvenirer, smycken, kläder, dryck och skönhetsprodukter med mera. Det fanns även en liten pop up-minioutlet med lite blandat, mest kläder.

SPA och bad ombord

För den som vill unna sig lite extra avkoppling finns även bubbelbad, bastu och en skönhetssalong ombord.

Ta sig från hamnen in till Riga

Färjeterminalen i Riga är en liten, äldre terminal längs kajen i Riga stad. Det är endast en kort promenad från färjeterminalen till Gamla stan. Nära terminalen finns både spårvagn och taxibilar för den som vill ta sig runt.

Här kan du läsa mer om våra upplevelser i Riga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s