Midsommar och söta polkagrisar i Gränna

Halva familjen var redan på plats i Gränna på midsommarafton när jag i arla morgonstund lastade de två sista barnen i bilen. Medan jag körde söderut öste regnet ner, ett riktigt hällregn och en solig midsommarhelg kändes väldigt långt bort just då.

Bakom molnen skiner alltid solen eller i alla fall väldigt ofta sägs det i den charmiga småstaden Gränna. När jag svänger av motorvägen och rullar fram på huvudgatan så ser vi äntligen solen och regnet lös tack och lov med sin frånvaro hela midsommarhelgen.

Sju sorters blommor

Jag tog med några av barnen på en långpromenad för att leta efter sju sorters blommor. För vad vore en midsommarafton utan vackra midsommarblomster? ❤️

Vi promenerade på de dammiga grusvägarna längs de vackra åkrarna ner till en liten stenig badvik vid sjön Vättern.

Hela midsommarhelgen spenderade vi hos vänner i Gränna. Det blev grill, polkagrisar, skratt, bad i sjön och småprat långt in på småtimmarna.

Något alldeles extra är de vackra solnedgångarna över Vättern och Visingsö som gör de ljumma sommarkvällarna så där extra mysiga.

Gränna Camping och badlagun

Ett stenkast från våra vänners hus ligger Gränna Camping. Belägen nere vid vattnet och Grännas lilla hamn men ändå med närhet till huvudgatan.

Vid campingen finns en mysig badlagun där vattnet alltid är stilla. Den lilla badlagunen har en mjuk sandbotten och är härligt långgrund. Mycket barnvänligt. Ett litet minus är att vattnet ofta är väldigt kallt i sjön.

Gränna hamn och färjan till Visingsö

Nere vid Grännas lilla hamn går färjan över till fina Visingsö som ligger mitt i sjön Vättern.

Vi slank in på ett av glasskaféerna i hamnen och prövade den goda glassen. Här finns många spännande smaker att välja mellan. I hamnen finns också en handfull restauranger, uteserveringar, ett rökeri och en hantverksbod.

Gränna – polkagrisens hemstad

Sen har vi så klart Grännas allra sötaste stolthet – polkagrisen. Gränna är platsen där den ensamstående mamman Amalia Eriksson fick starta ett sockerbageri med finare bakverk och polkagrisar för att kunna försörja sig själv. Året var 1859 och idag är polkagrisarna en av Sveriges mest sålda souvenirer.

Uppe på huvudgatan ligger numera de söta polkagriskokerierna med sina godisbutiker tätt och går inte att missa. Här kokas det polkagrisar året om och i många av butikerna kan du se på när polkagrisar tillverkas.

Gränna som stad är liten och charmig med kullerstensgator och små trähus. En riktig favorit bland både barnen och oss vuxna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s