Underbara Utö – Stockholms skärgård

Varje sommar gör vi vår årliga tjejresa till mysiga Utö, en ö som ligger i Stockholms skärgårds yttersta havsband. Många skratt, djupa samtal, sena nätter, matlagning, picknick och utflykter. Dans in på småtimmarna i den ljumma sommarnatten.

I somras kunde jag inte följa med, höggravid med min tredje dotter, ordinerad att röra mig så lite som möjligt pga. hotande förtidsbörd och lite överhettad i den galna värmen. Ni vet, när det är så varmt att man bara vill åka utomlands till ett land som har luftkonditionering överallt för att svalka sig. Men det är en helt annan story.

Cykla till Ålö och räkmackorna

Därför ser jag extra mycket framemot årets resa. Cykeltur till Ålö, räkmackorna på Båtshaket, sola på solvarma klipphällar, handla nybakade frallor på hembageriet Utö Bakgård, solnedgångarna, soluppgångarna, att varva ner och njuta av vår fantastiska skärgård.

Gruvbyn och gästhamnen Gruvbryggan

Nere vid gästhamn Gruvbryggan invid Gruvbyn finns små röda bodar som serverar stekt strömming på knäckemacka, ljuvliga rökta räkor med krämig aioli, smarriga Toast Skagern och mycket mer. Restauranger, bageri, café, shoppingbodar med marint-tema, uteställen, matbutik, Utö Vandrarhem och Utö Värdshus med restaurang och hotell finns på gångavstånd från hamnen.

Det går också att hyra cyklar i hamnen, förboka gärna så att du har tjingat dig en, då det är poppis att cykla den vackra vägen på 13 km ner till ön Ålö.

Utö har runt 250 bofasta invånare och här finns även en grundskola, Utö skola.

Mat och dryck på Utö

Tips för dig som stannar länge, eller inte vill ha med dig för mycket packning. Systembolaget levererar till ICA Utö Livs som finns på ön. Utö har fördelen mot många andra skärgårdsöar, att de har en egen matbutik att handla i.

Det går även att handla mat online på flera av de större digitala matbutikerna te.x. Mathem, och få det levererat till sig på utvalda öarna i Stockholms skärgård.

Resvägar till Utö

Du tar dig lätt ut till Utö med båt från te.x. Årsta Brygga på ca 45 minuter, eller hela vägen från Stockholm city. Båtbiljetter finns att köpa ombord.

Det går utmärkt att åka på en dagsutflykt till Utö.

Vi ses igen i sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s