Äppelutflykt till Rosenhill

Den annorlunda sommaren blev tillslut en lika annorlunda höst, men hemma tågade hösten in med sina vackra färger och höstsolen sken sitt varma guldiga höstljus precis som den brukar. Vi tog in de sista superstarka chilifrukterna, potatisen och tomaterna.

Sen skakade vi ner höstäpplena från träden i trädgården och begav oss till Rosenhill Trädgård och Musteri för att göra egen äppelmust.

Skaka ner äpplen

Precis som det låter, vi skakar ner äpplen. Bara att plocka upp alla fallfrukt från marken så de inte blandas och sen skaka trädet, då faller alla klara, mogna äpplen ned. Sen är det bara att kolla igenom äpplena, lasta i kassar och ta den årliga svängen till musteriet för att göra egen äppelmust.

Rosenhill Trädgård och Musteri

Vi tog bilfärjan (Ekeröleden) från Slagsta till Jungfrusund (Ekerö) och körde därifrån en kort bit innan vi kom fram till mysiga Rosenhill Trädgård och Musteri.

Här kör man bilen hela vägen fram till mustningsstationen, lastar av frukten till personalen som tvättar och mustar äpplena. Ibland kan det vara lite bilkö innan det blir ens tur.

Det går både att få färsk råmust som går utmärkt att frysa in (håller annars ca 5-8 dagar) och pastöriserad must (upphettad must som kylts ner) packad i smidiga bag-in-box.

Årets skörd från våra 3 äppelträd gav hela 82 liter must.

Restaurang, gårdsbutik och bakluckeloppis

Rosenhill bjuder på mer än bara musteri och Rosenhill Trädgård har funnits ända sen 1912. Här kan du äta lunch och fika på deras mysiga restaurang och café. Här finns en massa gott av ekologiska råvaror och menyn följer säsong.

På parkeringen nedanför huvudbyggnaden finns en bakluckeloppis vissa dagar, här kan du göra små och stora fynd.

Det går även att handla KRAV-odlad frukt och grönt från gårdsbutiken, övernatta och plocka självplocks-blommor. Låna en sax i caféet och bege dig ut i blomstergården och gör din egen bukett. En tur till Rosenhill är en mysig utflykt som passar hela familjen.

Rosenhill Trädgård har marknad på Reimersholme i vinter

Rosenhill Trädgård har marknad på Reimersholme utvalda söndagar i november och december mellan 11-16 där du bland annat kan handla biodynamiskt odlade grönsaker (så länge det är säsong), nygräddat surdegsbröd, äppelmust och honung.

Du hittar marknaden på Reimersholme Hotel.

Hejdå Rosenhill, vi ses nästa år igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s