En dag i Tallinn

Nyss hemkommen från en tur till mysiga Tallinn med M/S Baltic Queen.

Denna gång reste jag själv med mina tre döttrar på 9 år, 7,5 år och en på 9 månader. Vi åkte på en tredagarstur med färja från Stockholm och hade en heldag i mysiga Tallinn.

Estland för 23 år sen

Tallinn är en stad som har utvecklas i hög takt. Första gången jag besökte Estland behövdes till och med visum och jag fick byta båt i Helsingfors, det var för 23 år sen.

När jag gick på högstadiet var jag och min klass på klassresa en vecka i Estland. Vi bodde hos värdfamiljer i byn Risti i nordvästra Estland. Det var fattigt, jag sov på madrass på golvet och de hade inte fått färg-TV än.

Vi åkte på utflykter till kyrkor, genom landsbygd med vacker natur, förbi grå och nedgångna höghus, vi tog oss ut till havet med vackra sandstränder och besökte den stora ryska marknaden. Där kunde man köpa i princip allt.

Året var 1996 och det var endast 5 år efter att Estland haft blivit självständigt från dåvarande Sovjetunionen. Sen dess har det blivit många resor till Estland.

Tallinn har moderniseras, varsamt renoveras, utvecklas och det finns mycket mer att se än spritbutikerna i hamnen och de grå höghusen.

Här kommer lite tips på vad du kan göra under en dag i Tallinn.

Hamnen i Tallinn och Nautica shoppingcentrum

Om du kommer med båt till Tallinn så hittar du bland annat nya shoppingcentret Nautica i hamnen, här finns bland annat en stor matbutik, apotek, klädbutiker och restauranger.

Shoppingcentret Nautica är beläget snett mittemot Tallinks färjeterminal och den nya kryssningsterminalen som öppnar 2020.

Trendiga Rotermann City

Missa inte trendiga Rotermann kvarteren. Kvarteren ligger endast en kort promenad från hamnen. Redan här möts du av det unga moderna Tallinn.

Rotermann City kallas Tallinns nya gamla stad och är belägen precis utanför stadsmuren nära Viru Gate. Ungefär mittemellan hamnen och Old Town.

Här hittar du cool och spännande arkitektur, restauranger, caféer och modebutiker. Det känns trendigt och lite hippt – en skön och avslappnad blandning av modern retro.

Tallinn Old Town på UNESCOs världsarvslista

Ett besök i Gamla Stan är ett måste om du är i Tallinn. Sedan 1997 finns Tallinns gamla stadskärna med på UNESCOs världsarvslista.

Färgglada vackra hus, slingrande gränder och charmiga medeltida kullerstensgator.

Mysiga restauranger, uteserveringar blandas med modebutiker och små butiker med lokalt hantverk.

Strax utanför muren hittar du minimarknaden Viru Turg. Där säljs det bland annat lite kläder, prylar och lokalt hantverk som de ryska babushka-dockorna.

Från Reval till Tallinn

Lite här och där i Tallinn ser man ordet Reval. Reval är ett av de tidigare namnen på huvudstaden Tallinn, och namnet har börjat användas igen lite smått efter Sovjetunionens kollaps.

Som exempelvis caféet Reval Gelato som har smarrig glass.

Upplev Tallinn med barn

I Tallinn finns mycket att göra för både stora och små barn.

Det enda lilla minus är att det kan vara lite trixigt att dra runt barnvagn i Gamla Stan med kullerstensgatorna, men på de flesta gator har de löst det med plattare stenar på delar av gatan. Skötbord lyser med sin frånvaro, inte ens McDonalds hade skötbord. Gick dock utmärkt att byta blöjor på muren i parken. Men det kan bli lite kallt vintertid. 😉

Vi har haft en riktig toppendag i Tallinn!

Här kan du läsa mer om vår båtresa med M/S Baltic Queen.

En tanke på “En dag i Tallinn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s