Sol, sand och varma vindar på Kap Verde

”No Stress, No stress” – texten står tryckt med stora vita bokstäver på de färgglada tröjorna i souvenirbutiken. Jag befinner mig på Kap Verde och har tagit en tur in till provinshuvudstaden Sal Rei på ön Boa Vista. ”No stress” är landets livsmotto och jag kan bara hålla med – Kap Verde är ett resmål för dig som söker en lugn semester.

Här på Boa Vista lyser flådiga shoppinggallerior, överfulla stränder och storstadspuls med sin frånvaro. Här råder det stressfria lugnet.

Kap Verde – en ögrupp utanför Afrikas västkust

Bilvägen från den lilla flygplatsen till hotellet består av svart knagglig klappersten, och jag förstår plötsligt varför alla bilar har ett extra däck fastspänt på taket. Det hoppar, dunkar och skumpar de få minuterna det tar att köra till vårt hotell. Landskapet som studsar förbi utanför bilrutan är ett platt, sandigt och kargt ökenlandskap. Vi får stanna bilen för både kor, getter och hästar som strosar kors och tvärs över vägen. Till synes helt lösa.

Det känns lite som att flyttas bakåt i tiden när jag blickar ut genom bilfönstret.

Landet Kap Verde (Cabo Verde på portugisiska) är 15-tal öar utspridda i Atlanten ca 500 km från Afrikas västkust. Belägna ungefär i höjd med Senegal och Gambia. Av dessa öar är 9 öar bebodda.

Huvudstaden ligger på ön Sao Tiago och heter Praia, och här bor ungefär hälften av landets befolkning på ca 500 000 invånare.

Till öarna Sal och Boa Vista kan du resa med bland andra researrangören TUI som har direktflyg från Skandinavien.

Denna semester befinner vi oss på ön Boa Vista (namnet är portugisiska och betyder ”bra utsikt”). Ön är ca 620 kvadratkilometer stor och har mellan 3 500-18 000 invånare, ingen verkar veta exakt antal. De senaste åren har invånarantalet stigit snabbt i och med att med att turismen till landet ökat och arbetsmöjligheterna blivit fler.

Boa Vista är den östligaste av Kap Verdes öar.

När Kap Verde upptäcktes av portugisiska sjöfarare år 1456 var öarna obebodda och blev sedan en portugisisk koloni under många år. Idag är landet självständigt. Befolkningen har både portugisiska och afrikanska rötter.

Här talas det portugisiska men även kreol, här råder lugnet och här genomsyrar glädjen och gästfriheten det vänliga folket.

Valutan på Kap Verde

Valutan är kapverdisk escudo (CVE) och får inte föras ut ur landet. Det går även bra att betala med euro. Kortbetalning fungerar i begränsad utsträckning. Var uppmärksam på att det inte alltid går att betala med alla korttyper, ibland accepteras inte ens med MasterCard på vissa ställen.

Ska ni lämna hotellet så är kontanter i lokal valuta eller euro att föredra.

Blåser det mycket på Kap Verde?

Det blåser en hel del, men jag måste säga att jag gillar den kapverdiska vinden.

Vinden är inte alls störande, utan här blåser varma sköna vindar. Dessa gör att det blir en behaglig temperatur i den afrikanska hettan.

Här är det varmt och skönt året om och Kap Verde kan stoltsera med hela ca 350 soldagar om året. Vinden kan dock göra att det blir stora vågor i havet och framkalla starka undervattensströmmar, speciellt under vinterhalvåret.

Varför ska du resa till Kap Verde?

Varken jag eller min sambo hade tidigare besökt landet. Vi hade hört att det var lugnt, mycket sand och lite blåsigt. Varför ska jag välja resmålet Kap Verde? Den frågan ställde jag mig själv innan jag bokade resan, och nu vet jag varför du ska åka hit.

Här kommer mina tre goda skäl till att besöka Kap Verde.

 • Tidskillnaden – tidszonen är endast ynka två timmar efter oss (-3 sommartid) . Så sov ut till 10.00 svensk tid och klockan är bara 08.00 på morgonen på Kap Verde. Perfekt tycker jag själv som bara vekar bli mer och mer jetlaggad med åren. Även perfekt för dig som reser med små barn som ofta har svårt att komma in i ny dygnsrytm.
 • Klimatet – trots att det endast är ca 1,5 timmes längre flygresa till Kap Verde jämfört med Kanarieöarna så har du ett härligt varmt klimat året om. Utan att behöva flyga alltför långt bort.
 • Stränderna – de är milsvida, pudermjuka och vykortsvackra. Sanden håller en behaglig temperatur under fötterna hela dagen utan att brännas.  Här finns inga försäljare på stranden, här finns ingen trängsel alls på stranden (t.ex. Praia da Chave). På stranden råder lugnet.

Utflykt till Sal Rei

Vi drog iväg på utflykt en förmiddag. Med en taxitur på ca 10 minuter tog vi oss in till Sal Rei som är provinshuvudstaden på ön Boa Vista. Sal Rei är mer som en liten by, och även här råder lugnet. På sina ställen är det mycket slitet och risigt. 

Det finns några souvenirbutiker som drivs av bland annat kineser och några restauranger nära taxitorget. Sen tog vi oss inte så mycket längre i Sal Rei. Det är nästintill omöjligt att ta sig runt med barnvagn då gatstenarna är höga och ojämna. Jag tror att denna lilla stad har stor potential och blommar ut inom några år…

Hotellen Riu Palace Boavista och Riu Karamboa

Vi bodde på hotellet Riu Palace Boavista som är ett nybyggt hotell beläget bredvid systerhotellet Riu Karamboa. Gästerna på Riu Palace Boavista hade även tillgång till faciliteterna på Riu Karamboa när vi var där (i stort sätt allt utom specialrestaurangerna) men inte vice versa.

Båda hotellen igår i hotellkedjan Riu och är mycket fina anläggningar belägna vid stranden med härliga poolområden, spa, gym, god mat och trevlig personal. Här har jag försökt bena ut skillnaden mellan hotellen.

 • Riu Palace Boavista
  Jag skulle kalla detta nybyggda hotell för ”laidback luxury” eller ”modern lyx”. Här är det snyggt, stilrent, modernt och avskalat. 
  Hotellet har en stor huvudbyggnad med hotellrum, och mindre enplanshus där alla rum har en mysig trädgård med gräsmatta och utgång direkt ner i små pooler. Här finns en modern luftkonditionerad stilren lobby och en relativt nyplanterad vacker trädgård med bland annat palmer, hibiscusblommor och bananplantor (men vi får ge trädgården lite tid då den fortfarande är i ”växa upp fasen”). Men det är väldigt vackert redan nu.
  Hotellet har flera pooler som ligger på första parkett i modern avskalad stil vid strandkanten. Här råder lugnet och stillheten. Hotellet är även lite mindre än sitt systerhotell. Vi var supernöjda med allt på hotellet, men specialrestaurangerna kan vi hoppa över nästa gång.

0fa70751-c086-4e78-b130-d3232983a67c

 • Riu Karamboa
  Systerhotellet Riu Karamboa byggt 2008 är ett stort klassiskt hotell i traditionell pampig stil. Här är tempot höge, och här finns fler människor.
  Det finns en stor öppen och luftig lobby i traditionell stil med vackra valv där vinden och fläktarna håller temperaturen (istället för luftkonditionering) på en behaglig nivå. Poolområdet har stora maffiga pooler i vackra formationer och en vacker trädgård. 

Resa med barn till Kap Verde

Både hotell Riu Palace Boavista och Riu Karamboa har engelskspråkiga barnklubbar, lekplats och barnpool.

Tänk på att det inte finns så mycket att köpa på ön, så ta med det du behöver till din bebis eller yngre barn hemifrån istället.

KLIMAT OCH HÅLLBART RESANDE

Ord som klimat, flygskam och tågskryt är ett heta ämnen. Jag tror trots allt att vi inte kan sluta flyga. Sen måste vi hitta en väg framåt med ett hållbart resande. Hur skulle till exempel Kap Verde vara som land utan turismen?

Denna resa är klimatkompenserad av researrangören TUI.

HEJDÅ KAP VERDE – PÅ ÅTERSEENDE!

Vi har haft en härlig och avkopplande semester med ett mysigt julfirande.

Här kommer mitt sista Kap Verde-tips! Missa inte de fantastiska soluppgångarna över Afrika.

Hejdå Kap Verde – på återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s