Weekend på Malta

Första gången jag besökte Malta var 2009, nyss hemkommen från en weekend på ön kan jag konstatera att mycket är sig likt på denna härliga ö.

Malta – ett land som för många svenskar är ett ganska okänt resmål. Men det finns mer än språkresestudenter, världsarv, nattklubbar och online-casinon kan jag lova.

Själv fick jag upp ögonen för Malta för många år sen när jag jobbade som projektledare för konferenser och gruppresor utomlands.

Huvudstaden Valletta.
Spinola Bay med färgglada båtar och mysiga restauranger.

Lilla landet Malta

Malta – det lilla landet med runt 460 000 invånare är en ögrupp i Medelhavet bestående av tre bebodda öar; Malta, Gozo och Comino.

Huvudön Malta är endast 316 kvadratkilometer stor eller rättare sagt liten (mindre än en fjärdedel av Öland) och huvudstaden är EU’s minsta.

Landet är beläget söder om Italien (Sicilien) och norr om Libyen. Västerut finns Tunisien och rakt österut den grekiska ön Kreta.

Maltas huvudspråk är maltesiska och engelska.

Portomaso Marina.

Restauranger, nattklubbar och sandstrand i St Julians

I St Julians (San Giljan på maltesiska) finns allt från mysiga restauranger i pittoreska bukter till hippa barer och de stora nattklubbarna i stadsdelen Paceville som är öppna långt in på småtimmarna.

Här finns också shoppingcentret Bay Street med många butiker, generösa öppettider och både McDonalds och Hard Rock Café.

St George Bay med shoppingcentret Bay Street till vänster i bild.

I bukten St George Bay hittar du den populära sandstranden. Stranden breddades och förlängdes med importerad sand för några år sen och är resmålen St Julians, Sliema och Vallettas närmsta strand.

Längs strandpromenaden finns förutom den vykortslika utsikten över havet många klippbad, vissa med stegar ner i havet, bassängbad, restauranger, lekplatser och caféer.

Shopping, båtar och cityliv i Sliema

I Sliema hittar du storstadspulsen, båthamnen för utflyktsbåtar och shoppingkvarteren. Här har du också en vacker utsikt mot huvudstaden Valletta.

Enklaste och inte minst mysigaste sättet att ta sig över till Valletta som är belägen på en halvö är med båt.

Båtbiljetten från hamnen i Sliema till Valletta kostar 1,5 euro för en vuxen enkel resa, och båten över sundet tar endast några minuter.

Det går även bussar till busstorget i Valletta och taxi är relativt billigt.

Medeltida huvudstaden Valletta

Att kliva av båten i Valletta är som att förflyttas tillbaka i tiden och här känns historiens vingslag. Denna medeltida pyttelilla huvudstad med runt 6 300 invånare finns med på UNESCO’s världsarvslista. Vacker är hon med sitt luggslitna yttre skal i sandfärg.

Branta trappor, slingrande kullerstensgator och den sandgula färgen är charmig. Här finns små mysiga torg med restauranger och caféer.

Mitt favoritcafé i Valletta är Caffe Cordina. Detta anrika café öppnade redan 1837 och har en trevlig uteservering mitt på torget vid Republic Street 244. Missa inte deras ljuvliga bakverk och utsökta kaffe.

Mysiga caféet Caffe Cordina i Valletta.

Längs huvudgatan hittar du shopping, ett stenkast därifrån finner du Valletta Food Market och många spännande museum. Som exempelvis korsriddar-muséet The Nights Hospitallers (som jag besökte förra gången jag var på Malta).

Prisnivån på Malta

Det är relativt billigt på Malta, en Espresso/Cappuccino kostar runt 1,5 euro. En engelsk frukost runt 4-5 euro, ett glas bubbel/vin från 4-5 euro och en öl runt 2 euro (priserna från café med havsutsikt på strandpromenaden). En pizzaslice från gatuköken runt 1 euro.

De lite finare restaurangerna ligger på ungefär samma prisnivå som i Sverige, men över lag är det billigare på Malta.

Vissa importerade varor är dock ofta dyrare än hemma.

Restaurangtips i St Julians

På Malta kan du äta gott till bra priser och vad jag har upplevt håller restaurangerna över lag en mycket hög standard från enklare street food till fine dining.

Här kommer några av mina favoritrestauranger i St Julians.

Restaurang Paranga tillhör hotell Intercontinental Malta och är en restaurang som håller hög klass, och serverar maträtter inspirerade av det sicilianska köket. Här finns alltid nyfångad fisk och skaldjur. Härliga vegetariska rätter som sparrisrisotto med vitlök, parmesan och citron, till ugnsbakad aubergine med basilika, tomat och mozzarella. Eller njut av en bit grillat kött medan du blickat ut över havet och solnedgången.

Restaurangen har en jättemysig uteservering på bryggan i St George Bay och är väl värt ett besök. Det fungerar jättebra att ta med barn, och även barnvagn i mån av plats in i restaurangen.

För dig som vill pröva på det inhemska köket hittar du goda maltesiska specialitéer på restaurangen Gululu i bukten Spinola Bay som är vilka vacker som ett vykort med sitt turkosa vatten och färgglada båtar.

Stilrena restaurangen Waterbiscuit med modern medelhavsinspirerad mat är belägen på hotellet Intercontinental Malta i St George Bay. Det går utmärkt att ta med barn och det finns gott om plats för barnvagn.

Koppla av bland lokalbefolkningen med ett glas svalkande dryck på uteserveringen till restaurangen Cuba. Här sitter du på första parkett med utsikt över den vackra bukten Spinola Bay.

En halvdagsutflykt på Malta

En perfekt halvdagsutflykt för den som bor i St Julians/St George Bay är att promenera längs den breda, flera kilometer långa strandpromenaden. Förbi de vackra bukterna Spinola Bay och Balluta Bay hela vägen in till grannorten Sliema.

För att sen ta båten vidare till den charmiga huvudstaden Valletta för lunch och sightseeing.

Malta för barnfamiljen, kompisgänget, paret eller soloresenären?

På Malta är det lätt att hitta sin grej så att säga. Från ett stort utbud för den shoppingsugne, historiska sevärdheter och fantastiska världsarv till enorma nattklubbar för partydjuren.

Från enkel street food till gastronomiska upplevelser och fine dining. Du hittar klippbad, bassängbad, strandbad och många lekplatser för barnen. Allt på behändigt avstånd. Ta dig runt billigt med lokalbuss, båt och taxi.

Kompisgänget, paret, soloresenären eller barnfamiljen. Det finns något för alla, och prisnivån är en av de lägsta runt Medelhavet.

Lämna en kommentar