Ivar Los Park – en av Stockholms vackraste utsikter

Södermalm har en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Här har jag bott i 11 år och på Södermalm känner jag mig hemma. Förra året lämnade jag stadslivet på Mariaberget för lugna villalivet söder om söder.

Här kommer ett av mina Stockholms-tips, Ivar Los Park på min gamla gata på Södermalm.

Ivar Los Park – en pärla på Mariaberget

Ett stenkast från Mariatorget ligger Mariaberget och högst upp på berget ligger Bastugatan. På nummer 26 hittar du ett rött högt träplank med en stor tung dörr som kan vara trög att öppna. Bakom planket huserar en mysig park och lekplats, med en av stans vackraste utsikter.

Oavsett om du kommer dit med barn för lek och bus i parken, din partner för en mysig dejt eller en utflykt med vänner är parken perfekt, året runt.

Utsikten över Riddarfjärden

Här finns en hänförande utsikt över Riddarfjärden med sitt stilla gnistrande mörkblå vatten. Till vänster tvärsöver ser du Kungsholmen med Norr Mälarstrand och Stadshuset. Sen följer City och de fem höga Hötorgsskraporna, följt av lilla Riddarholmen och Gamla Stan om du tittar åt höger. Tittar du ner på kajen ser du Söder Mälarstrand. Parken ligger mellan Bastugatan och promenadstråket Monteliusvägen.

Lekparken Ivar Lo

I parken finns en temalekpark som byggdes 2017 med teamet ”landet” och bjuder på mycket kul för barnen. En gammal traktor, träskulpturer som hästar och kor. Små söta boningshus, ladugård och ett mjölhus i gult och rött trä för de små att utforska. Det ena huset har en rutchkana.

En liten konstgräsplan för bollekar. Gungor, vippgunga, lekställning och cykelsnurra.

Det finns även en gammal ask, där stammen bildar en grotta som går att krypa in i.

För de allra minsta finns en inhängnad lekpark med sandlåda, lekhus och en minirutchkana.

Ivar Los Park är en temalekpark designad av Tor Svae som också ritat Bryggartäppan vid Gotlandsgatan på Södermalm, Anders Franzéns park i Hammarby Sjöstad, Lilla Kvarnholmen på just Kvarnholmen och Mulle Meckparken i Järvastaden.

Picknick och grill i Ivar Los Park

Lekparken är bara ena halvan av parken. Den andra halvan har en lång grässlänt som planar ut i gräsmatta och vätter mot vattnet och mysiga Monteliusvägen (det finns även en ingång till parken från Monteliusvägen).

Här trängs picknickfiltarna på sommaren, och här swishar barnen ner med pulkor på vintern. Under mina år på Bastugatan har det även varit små livekonserter i parken, supermysigt.

Det finns en fast grill att använda året om (så länge det inte råder eldningsförbud) och långbord med långbänk samt små bänkar.

Vem var Ivar Lo?

Parken är namngiven till minne av författaren Ivar Lo-Johansson som bodde mittemot parken på Bastugatan 21 fram till sin död 1990. I det huset finns sen 1991 Ivar Lo-museet. Parken ligger i kvarteret Kattörat och lekparken hette tidigare Mariatäppan.

Hur hittar jag till Ivar Los Park?

Närmaste tunnelbana är Mariatorget. Kommer du med buss gå av vid hållplats Hornsgatan/Rosenlundsgatan eller Mariatorget. Det är branta backar upp till parken och trappor på vissa ställen. Det vara svårt att hitta parkering i området. Det finns café och restaurang nära parken.

Missa inte…

Missa inte solnedgången över Riddarfjärden. Husen i varma färger som sand, gult och orange. Vattnet som gnistrar när solstrålarna sänker sig gör kvällsljuset nästintill magiskt vackert.

En tanke på “Ivar Los Park – en av Stockholms vackraste utsikter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s