Mariaberget – en pärla på Södermalm

Hemma på Södermalm – den känslan infinner sig fortfarande när jag rullar över Liljeholmsbron, svänger höger och fortsätter längs Hornsgatan mot mina gamla kvarter uppe på Mariaberget. Även om jag numera bor i hus söder om söder.

På Södermalm är jag ofta, här finns mitt jobb och här går mina två äldsta barn i skolan.

Efter att ha bott på Södermalm i över ett decennium är Södermalm stadsdelen som fortfarande ligger mig varmast om hjärtat – speciellt Mariaberget och kvarteren däromkring.

Söderkåkar och kullerstensgator

Mariaberget är beläget på nordvästra Södermalm. Norr om Hornsgatan mellan Torkel Knutssonsgatan och Pustegränd. Ett stenkast från Mariatorget.

Här hittar du charmiga söderkåkar i trä som är lite sneda och lite vinda. Här blandas gamla vackra hus med jättegamla vackra hus, många med putsad fasad i varma färger som orange, gyllengult, lingrönt och tegel.

Mariaberget har bebotts av människor sen 1300-talet. Det sägs också att människor ev. kan ha bott uppe på berget sen så tidigt som på 1200-talet runt åren då Stockholm grundades.

Branta, långa kullerstensgator slingrar sig upp från Slussen med runda kullerstenar som är otroligt bildsköna, men knökiga att ta sig fram på med barnvagn, klackskor eller bara halt snöslask.

Mariaberget med de många trapporna i trä och sliten sten. Och utsikten. Den oslagbara utsikten över stan och det vackra kvällsljuset.

Mariabergets parker

På Mariaberget finns flera parker som Ivar Los Park – med fantastisk panoramautsikt över Riddarfjärden, Stadshuset, City, Kungsholmen och Gamla Stan.

Det här är parken med den mysiga lekplatsen med små hus och skulpturer i trä, grillplatsen, och den sluttande gräsmattan som är perfekt för picknick på sommaren och pulkaåkning på vinter.

Olle Adolphsons Park är den pyttelilla parken, också den med fantastisk utsikt och vackra blommor.

Och inte att förglömma – promenadstråket Monteliusvägen på yttersta bergskanten. Här promenerar du på första parkett och blickar ut mot stans kanske vackraste vy.

Längs promenadstråket finns bänkar och bord, vissa har till och med fastgjutna ställningar för engångsgrillar.

Ateljéer, mysiga matställen och kvarterspub

På Mariaberget finns bland annat små ateljéer, konstgallerier och matställen som Café Mariaberget, mysiga restaurangen Magnolia med sin asiatiska mat mittemot A Bowl.

Sen har vi härligt kolgrillat på Tehran Grill och mumsig libanesisk meze på Tabbouli.

Här hittar du också den lite undangömda kvarterspuben The Bishop Arms och hemlagat italienskt på lilla mysiga Nostrano bara för att nämna några små pärlor.

Solnedgången över Riddarfjärden

Kvällsljuset på Mariaberget är så där härligt gyllengult och nästan förtrollande vackert. Missa inte de fantastiska solnedgångar över Riddarfjärden.

Jag kan fortfarande ta med mig en bok och slå mig ned i hörnet på den lilla trappavsatsen längs Monteliusvägen utanför Olle Adolphsons Park – njuta av lugnet och blicka ut över Riddarfjärdens stilla vatten.

Den lilla trappavsatsen är kanske Mariabergets allra bästa plats att se solnedgången ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s