En sommar i Sverige ❤️

Hösten levlar upp med en sån där härligt frisk, krispig luft när jag ger mig ut på den tidiga morgonpromenaden. Solen lyser sitt varma starka höstljus medan vi kramar ur det sista ur den märkliga sommaren 2020.

När världen stängde ner

Det var ett tag sen jag skrev i mitt förra inlägg ”När världen stänger ner”. Det blev en sommar tillslut, en sommar som inte blev lik någon tidigare sommar. Konserter, nöjesparker, festivaler, sportevenemang och utlandsresorna för att bara nämna några, hamnade i pauseläge. Ord som som Staycation, Hemester och Svemester trendar.

Vi fjällvandrar, cyklar, campar, lyxglampar, hyr stugor, bor på hotell och herrgårdar. Vi åker båt, bilar runt och tar tåg kors och tvärs och vi stannar hemma. Vi håller avstånd. Skyltar påminner om 2-metersregeln i Stockholm och spritar händerna förstås. Semesterbilderna från Medelhavets stränder lyser med sin frånvaro i sociala mediernas intensiva flöde. Och vi fortsätter, fortsätter längta ut i världen…

När världen öppnar upp

Vi kammar av vårt vackra land efter de små och stora guldkornen och tillslut, tillslut fick vi äntligen resa utomlands igen. Visst är det ändå lite extra härligt med Medelhavets ljumma kristallklara vatten, solmogna tomater, vitlöksdoftande tzatziki, de varma medelhavsnätterna, vajande palmer längs den välpolerade strandpromenaden och känslan, den där härliga känslan av att sippa på en iskall frappé i en solstol under Medelhavets heta sol.

Jag längtar efter att få upptäcka världen igen. Påsken skulle ha firats hos vänner i Málaga och jag planerade en tur till Kreta i somras men inget av mina flyg lyfte.

Istället har jag hållit mig hemma mer eller mindre hela tiden från sportlovet i slutet av februari till sommarsemestern i juli.

Midsommar firade jag på vänners gård långt ut i djupaste skogarna i Möklinta utanför Sala. Lantluften, stillheten och rofylldheten, det var som balsam för själen.

Vardagen har rullat på under sommaren med hemmajobb, vardagssysslor, hus- och trädgårdsfix men i ett lugnare tempo än vanligt. Jag har frösått, odlat och skördat grönsaker i trädgården med barnen. Rört mig mest i närområdet så när som på några enstaka turer till Stockholm City och kontoret på Södermalm.

Så när sommarsemestern äntligen låg i piplinen såg jag verkligen fram emot att få resa, även om det bara vara inrikes den här gången. En roadtrip till västkusten för att hälsa på släkt och vänner.

En bruten stortå och semester

Ajajaj, semestern började lite sisådär. Jag föll nedför trappan på väg till tvättstugan här hemma, slog mig litegrann och bröt min ena stortå.

Med en ihoptejpad stortå och birkenstock-tofflor på fötterna åkte jag mot västkusten ändå. Vi fick en lugn och fin vecka med ett välbehövligt miljöombyte. Ladda batterier, se lite nytt och tanka inspiration.

Från Linköping till Fristad och Borås

Vårt första stopp blev den trevliga staden Linköping och middag med kära vänner där vi sov en en natt innan vi fortsatte mot Borås och Fristad.

I textiliernas mecka Borås bodde vi några nätter på hotell för att hålla lite social distansering till släktingar som är ”äldre äldre” som Tegnell uttrycker det. För att kunna ses om än en liten stund med avstånd utomhus. ❤️

Vi åkte runt till släkt och vänner i Borås med omnejd. Det blev eftermiddagsfika utomhus med de äldsta och middagar långt in på småtimmarna i den ljumma sommarnatten med vänner.

I Borås checkade vi in på trevliga Scandic Plaza Borås som ligger längs huvudgatan ett stenkast från Högskolan i Borås. Hotellet renoverades för ett par år sen och var mysigt, modernt och hemtrevligt.

Bra frukostbuffé och ett extra plus för att alla sällskap fick egna spritade brickor och på så sätt minskade hotellet springet/köerna/trängseln vid frukostbuffé. En riktigt bra lösning av hotellet.

Borås som stad har blommat ut, textilindustrier har byggts om till lägenheter, stan har numera en fin promenadsträcka längs ån Viskan, vacker streetart, mycket konst och mysiga restauranger.

Vi tog en spontanmiddag på stan i Borås en söndagkväll, det var inte så lätt. Det mesta var stängt men Efes var som tur öppet, jättegod turkisk mat.

Mot Göteborg och räkorna på Hönö

Vi fortsatte vår färd mot vårt nästa stopp – Göteborg. Här bodde vi en natt på Clarion Hotel Post. Hotellet blev lite av en besvikelse (jag gillar verkligen Clarion-hotellen och har hört gott om hotellet och hade höga förväntningar). Jättesmå mörka hotellrum, stökigt och smutsigt på den obemannade poolterrassen. Rörigt, stökigt och trångt i frukostmatsalen. Inga brickor, inga plasthandskar och svårt att hålla avstånd till andra under frukosten.

Det blev en tur på stan men det var väldigt mycket folk i rörelse och trångt på gatorna så vi tog en långlunch på hotellet Avalons uteservering istället.

Vi åt också en middag på italienska restaurangen Magazzino som jag varmt kan rekommendera. Trevlig personal och väldigt god mat.

Kvällsvädret var inte på vår sida. Isande ihärdig snålblåst svepte in och det var verkligen svinkallt vår enda kväll i Göteborg. Attans! Vi hade bord på uteserveringen och frös trots att vi fick låna filtar.

Fast maten vägde upp den iskalla blåsten. Väl värt ett till besök!

Vi checkade ut från Göteborg (praktiskt att kunna parkera bilen i gallerian Nordstan till en billig penning med hotellbiljett) och rullade sen vidare mot Hönö.

På den vackra skärgårdsön Hönö har min sambo tillbringat sina somrar som liten. Är ni i Göteborg passa på att ta er ut i skärgården på en utflykt. Superfint och jag tycker nästan havet gnistrar lite extra vackert där.

Det tar ca 1 timme att köra från centrala Göteborg till Hönö, inklusive en kort tur med bilfärja från fastlandet.

Vi besökte hamnen, lunchade på restaurang Tullhuset och jag åt de godaste räkorna jag någonsin ätit. Missa inte de nyfångade färska räkorna på Hönö, helt gudomliga! Sen rullade vi vidare mot Marstrand.

Karga klippor, djupblå hav och segelbåtarna i Marstrand

Marstrandön är bilfri så när som på några fordon som levererar varor till ön. Från fastlandet tog vi personfärjan de få minutrarna över sundet. Vi bodde en natt på mysiga hotellet Grand Hotel Marstrand, strosade runt i den pittoreska pyttelilla staden, tog en eftermiddagskaffe och åt en grym middag på Johans Krog ett stenkast från vårt hotell.

Marstrand med sina karga klippor, pittoreska hus, små kullerstensgator, segelbåtar, hotell, Carlstens fästning, glasskaféer, restauranger, söta butiker, hembageri och gnistrande djupblå hav är vackert, väldigt vackert.

Snabbvisit hos vänner i Gränna

Vårt sista stopp på vår roadtrip blev Gränna där vi hälsade på hos vänner, grillade och sov en natt innan vi rullade hemåt mot den annorlunda vardagen igen hemma i Stockholm.

Och jag fortsätter längta, längta ut i världen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s